Centrul de Ceramica RosieSe stie ca dacii erau mari mesteri olari, de la ei ramanadu-ne numeroase vestigii ceramice descoperite in toate marile asezari intemeiate si locuite de acestia. Astfel, tehnica si estetica acestui tip de ceramica ne arata fara indoiala ca ea era lucrata si acum 2000 de ani de catre mesterii daci, iar arderea se face intr-un cuptor de tip roman.
Centrul de olarit se afla situat intr-o gospodarie taraneasca, adica in acel loc in care era practicat acest mestesug si in antichitate.
Procedeul si tehnica realizarii acestui tip unic de ceramica s-a transmis si se mai transmite inca din tata in fiu. Ca orice lucru deosebit, si ceramica de aici se obtine dintr-un lut special sapat manual doar dintr-un singur loc de la 10 metri adancime dupa care este adus in atelier si prelucrat cu diverse intrumente.
Ornamentele sunt simple, realizate cu o vopsea deasemenea deosebita de altele prin aceea ca se obtine dintr-un anumit tip de roca. Vasele astfel desenate, se vor usca treptat, si se vor lustrui cu o tehnica originala pentru a fi arse timp de 24 de ore intr-un cuptor, folosind lemne de molid uscate timp de 2-3- ani.

Intreaga activitate impresiioneaza prin naturalete , simplitatea oamenilor si vechimea tehnicii. Cel mai cunoscut atelier din Sacel este cel al lui Tanase Cocean, al carui cuptor de ars dateaza de cel putin 300 de ani.